In development since 2013 for The Carlyle Group, Grand Central Saint-Lazare is a flagship project for Paris-based practice Ferrier Marchetti Studio, situated beside one of the busiest urban infrastructure hubs in Europe. Drawing inspiration from Gare Saint-Lazare’s extraordinary heritage as the first railway station in France, and its presence within the impressionist paintings of Claude Monet, the project is designed to reshape the district’s dense urban environment, and reconnect visitors to the spirit of Paris.
Descripción del proyecto por Ferrier Marchetti Studio Project description by Ferrier Marchetti Studio
El proyecto es parte de la restauración, parte reconstrucción de un importante edificio protegido de Haussmann, con la adición de una estructura contemporánea de 20.000 m², que abarca hasta siete pisos. La sorprendente intervención contemporánea se caracteriza por una fachada de rejilla de vidrio delicadamente teñida, que se eleva por encima de los pisos inferiores de peristilo.
El edificio está organizado alrededor de un auditorio cubierto por jardines colgantes, que reinventan el distrito como un paisaje urbano fértil y un retiro tranquilo de la ciudad. El vestíbulo y el peristilo permeables cuentan con vestíbulos de entrada que abren el edificio a nivel de la calle y conducen al hall de entrada, restaurantes y tiendas dentro. Por encima de la planta baja, el espacio comercial es innovador y flexible, con una rejilla de fachada y una estructura de marco de techo que permite múltiples configuraciones. A caballo entre todo el edificio hay un paseo público, 2.000m² de terrazas y un techo verde que se utilizará para fines agrícolas, incluidos talleres ambientales y sesiones de aprendizaje para los 2.000 ocupantes del edificio.
El diseño del nuevo edificio está directamente inspirado en la paleta cromática de las pinturas Gare Saint-Lazare de Monet, y Ferrier Marchetti Studio ha infundido la fachada contemporánea con color, luz e historia. Sus superficies de vidrio en ángulo reflejan sutilmente los cielos cambiantes y las diferentes cualidades de la luz durante todo el día, creando un ambiente relajante para contrarrestar la actividad de la estación, que más de 100 millones de pasajeros pasan durante un año, ofreciendo a los viajeros nuevos aspectos y experiencias del espacio.
En el lado de la estación del edificio, la fachada de Grand Central refleja el techo de vidrio histórico del sitio adyacente del Patrimonio Nacional Francés, formándose sensiblemente dentro del contexto de esta arquitectura icónica. En el lado de la rue d 'Amsterdam, las elevaciones de vidrio de colores suaves se entrelazan con el edificio y la arquitectura original de Haussmann.
El sistema de alimentación ecológica en la azotea ofrece 800 metros cuadrados de campo urbano con vistas a París, accesibles para todos los inquilinos dentro de los espacios de trabajo del edificio. Las terrazas incluyen una amplia variedad de flora, desde plantas comestibles hasta variedades nativas de flores, así como sistemas de gestión del agua de lluvia, apicultura y hábitats naturales para insectos y aves. Las plantaciones de estos espacios se han seleccionado para producir comestibles durante todo el año, reducir la contaminación del aire en la atmósfera y crear un entorno más saludable y sensorial para los usuarios del edificio.
The project is part restoration, part rebuilt of a significant protected Haussmann building, with the addition of a contemporary 20,000m² structure, reaching up to seven- storeys. The striking contemporary intervention is characterised by a delicately tinted glass grid façade, rising above peristyle lower floors.
The building is organised around an auditorium overhung by hanging gardens, reimagining the district as a fertile urban landscape, and calm city retreat. Permeable forecourt and peristyle feature entrance lobbies open the building up at street level, and lead to the entrance hall, restaurants and shops within. Above ground floor, the commercial space is innovative and flexible, with a façade grid and ceiling frame structure allowing for multiple configurations. Straddling the entire building is a public promenade, 2,000m² of terraces and a green roof that will be used for agricultural purposes, including environmental workshops and learning sessions for the building’s 2,000 occupants.
The design of the new building is directly inspired by the chromatic palette of Monet’s Gare Saint-Lazare paintings, and Ferrier Marchetti Studio has infused the contemporary façade with colour, light and history. Its angled glass surfaces subtly reflect the shifting skies and differing qualities of light throughout the day, creating a relaxing ambience to counter the activity of the station - which over 100 million passengers pass through a year - offering travelers new aspects, and experiences of the space.
On the station side of the building, Grand Central’s façade reflects the historic glass roof of the adjacent French National Heritage site, sensitively shaping itself within the context of this iconic architecture. On the rue d’Amsterdam side, the elevations of softly coloured glass interweave with the building, and the original Haussmann architecture.
The eco-nourishing system on the rooftop offers 800sqm of urban field with views over Paris, accessible to all of the tenants within the building’s workspaces. The terraces include a wide variety of flora, from edible plants to native varieties of flowers, as well as rainwater management systems, beekeeping, and natural habitats for insects and birds. The plantings of these spaces have been selected to produce year-round edibles, reduce air pollution in the atmosphere, and create a healthier, more sensory environment for the building’s users.